Arhitectura sistemului de calcul

Calculatorul este un echipament electronic ce permite prelucrarea automata a datelor sau realizarea unor sarcini, cum ar fi calculele matematice sau comunicaţiile electronice, pe baza unor seturi de instrucţiuni, numite programe.

Programele sunt seturi de comenzi sau instrucţiuni, ce se executa intr-o anumita ordine, care sunt culese si procesate de componentele electronice ale calculatorului, rezultatele fiind stocate sau transmise componentelor periferice, cum ar fi monitorul sau imprimanta.

Componentele unui calculator sunt:

  •  placa de bază este componenta hardware care asigură interconectarea funcţională (împreună cu sistemul de operare) şi fizică dintre toate componentele a unui sistem. de calcul ;
  • microprocesorul este componenta hardware ce poate decodifica, interpreta şi în cazul în care le recunoaşte, executa instrucţiuni cuprinse în fluxul de date ce îi este destinat. Este singura componentă care poate recunoaşte şi executa instrucţiunile din programe.

Caracteristici

1. Microprocesoarele au anumite caracteristici care le conferă performanta:

– viteza de lucru, data de viteza ceasului;

– capacitatea de memorie pe care o poate aloca la un moment dat;

– setul de instrucţiuni pe care le poate executa;

– capacitatea regiştrilor de lucru;

– tipul construcţiei.

2. Mărimea cuvântului (capacitatea de memorie direct adresabilă:16 biţi, 32 biţi, 64 biţi).

3. Setul de instrucţiuni predefinite .

  • Memoria este de 2 tipuri:

memoria interna (RAM=random acces memory si ROM=read only memory). Memoria RAM este acea memorie care se şterge la închiderea sistemului de calcul. Ea poate fi de mai multe feluri: FPM-RAM (fast page mode), EDO-RAM (extended data output), SDRAM (syncronous dynamic), RD-RAM, DD-RAM si altele. Un important mod de a le deosebi este prin viteza lor de a accesa datele. Fata de RAM, ROM este memoria care poate fi doar citita nu si alterata, si nu poate fi ştearsa.

memoria externa este cea care păstrează datele si informaţiile chiar după închiderea calculatorului si poate fi transportata. Aceasta poate fi stocata pe hard disk, floppy disk, CD-ROM, benzi magnetice etc.

  • Hard Disk-ul  este singura parte mecanica, esenţiale pentru funcţionare care, la ora actuala, mai face parte dintr-un calculator modern.
  • Unităţile de intrare, cum ar fi tastatura, mouse, scanner, joystick, camera digitala, light pen, touch panel etc., permit celui ce operează computerul (user-ul) sa comunice cu acesta.
  • Unităţile de ieşire sunt acele unităţi cu ajutorul cărora computerul comunica utilizatorului rezultatele procesării sale: monitoare, imprimante, boxe, proiectoare etc.
  • Unităţile de intrare/ieşire sunt acele unităţi care pot prelua date sau informaţii si in acelaşi timp pot transmite date sau informaţii: modem, plăcile de sunet sau imagine, placa de retea (NIC),p laca de achiziţii date (PAD- asigură interfaţa între calculator şi o instalaţie tehnologică) etc.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s