Mi se blochează calculator

În acest articol vă voi spune despre blocarea calculatorului când vizionați un film sau lucrați ceva important.

Factorii se pot împărți în două mari categorii:hardware și software.

1. Factori hardware ce pot îngreuna funcționarea calculatorului

Dacă nu vă numărați printre cei care instalează toate programele și jocurile gratuite ce le trec prin fața ochilor, dacă ați instalat și folosiți un antivirus bun care nu vă dă motive să credeți că ar putea eșua în misiunea-i de a vă proteja sistemul și dacă vă asigurați întotdeauna că folosiți cea mai nouă versiune a programelor pe care le utilizați frecvent, cel mai probabil, calculatorul se blochează din cauza unor factori hardware, adică a unor componente care nu mai funcționează corespunzător.

1.1 Curățați-vă calculatorul periodic

Când temperaturile din interiorul carcasei calculatorului sunt scăpate de sub control, indiferent că vorbim de un laptop sau un desktop, componentele au de suferit și drept urmare nu vor mai putea funcționa corect. De aceea e important să curățați periodic, cel puțin de două ori pe an, praful și scamele ce se depun pe ventilatoare și radiatoare.

E drept, nu este vorba de o operație la îndemâna oricui, iar dacă vă considerați neîndemânatici vă sfătuiesc să apelați la un service IT, ba chiar la unul autorizat de fabricantul calculatorului în cazul în care acesta se mai află în perioada de garanție.

Presupune unele costuri, într-adevăr, însă sunt mult mai mici decât achiziționarea și înlocuirea în regim de urgență a ventilatoarelor care au cedat de la efortul depus, ori după ce au fost blocate de-a dreptul de firele de păr, scamele și praful acumulate. În plus, voi alegeți când puteți lua o pauză de câteva ore, ceea ce e de preferat defectării în timp ce aveți mai mare nevoie de el.

1.2 Înlocuiți coolerul procesorului cu unul mai performant

Coolerele sistemelor desktop ce vin preinstalate nu sunt foarte performante, ci au fost concepute în scopul de a împiedica procesoarele să cedeze din cauza temperaturilor prea mari. Nu este un secret faptul că procesoarele funcționează cu atât mai bine cu cât temperatura lor este mai redusă, drept urmare nu un singur tehnician IT vă va recomanda să înlocuiți coolerul stock cu unul mai eficient.

Eu am mizat întotdeauna pe coolerele premium din segmentul entry-level, iar diferențele față de rezultatele obținute cu coolerele stock, dpdv al performanței, au fost suficient de importante încât să merite investiția și să mă determine să-mi fac un obicei din a renunța cu prima ocazie la cele oferite gratuit de către fabricantul procesorului în kiturile „box”.

1.3 Schimbați periodic pasta termoconductoare

După cum știți, coolerul e în contact cu procesorul. Între ambele se află pasta termoconductoare, o pastă care facilitează transferul de căldură dintre ele. Cu cât este mai de calitate această pastă, cu atât mai rece va fi păstrat procesorul și, după cum spuneam și mai devreme, mai performant.

Cele mai bune paste termoconductoare au în componența lor argint, material care beneficiază de un indice de conductivitate termică foarte mare, și conțin substanțe care-i încetinesc degradarea.

Chiar și așa, între a nu înlocui niciodată pasta termoconductoare și a folosi una de slabă calitate, este de preferat a doua variantă. Din fericire, prețurile nu sunt prohibitive, ci din contră, veți găsi unele chiar foarte bune cu prețuri începând de la 30 de lei la eMag sau alte magazine de profil.

1.4 Asigurați-i sistemului resursele hardware de care are nevoie

Computerele nu sunt precum mașinile de spălat sau frigiderele, nu vor îndeplini pe întreaga durată de viață aceleași sarcini. Prin ele se perindă mii de fișiere, de la documente la fotografii, muzică sau filme, la biblioteci ale programelor care se actualizează constant. După cum știți, tendința este una de creștere a puterii de procesare și calcul, iar noile capabilități vin însoțite de cele mai multe ori de un consum de resurse mai mare.

E important să vă asigurați că PC-ul vostru dispune de suficiente resurse pentru a îndeplini și chiar surclasa cerințele hardware ale programelor și jocurilor rulate. De exemplu, dacă vedeți că sistemul folosește toată memoria instalată, adăugați-i noi module de memorie RAM sau înlocuiți-le pe cele existente cu altele mai performante și o capacitate mai mare.

Dacă procesorul nu mai face față, înlocuiți-l cu unul nou, iar dacă nu este posibil, folosiți versiuni mai vechi ale programelor de care aveți nevoie, versiuni care, deși vă vor oferi mai puține facilități, nu vor fi la fel de pretențioase.

În cazul în care ați adăugat componente noi, cum ar fi un hard disk secundar, module de memorie RAM noi, o placă video mai puternică, șamd, asigurați-vă că sursa de alimentare este suficient de puternică pentru a suporta consumul de energie electrică rezultat de pe urma upgrade-ului.

1.5 Înlocuiți Hard Disk-ul cu un SSD

Marii fabricanți de laptopuri au renunțat de mult la a mai instala în modelele vârf de gamă Hard Disk-uri, preferând în detrimentul acestora SSD-urile, dispozitive de stocare a datelor mult mai performante, fără elemente în mișcare și cu un consum mai redus de energie.

Principalul dezavantaj al SSD-urilor rămâne prețul, cel care pe mulți dintre noi încă ne mai obligă să le folosim în tandem cu Hard Disk-urile. În ceea ce mă privește, am montat în propriul PC un Hard Disk de 1TB în care salvez fișierele multimedia și documentele, și un SSD de 120GB în care am instalat sistemul de operare și programele.

Astfel, calculatorul meu este mult mai rapid, nu se mai blochează așa des și am și suficient spațiu la dispoziție pentru a depozita filmările și fotografiile făcute în concedii, excursii sau la evenimentele la care am participat de-a lungul timpului. Pe laptop am aplicat aceeași rețetă, folosind un caddy.

1.6 Feriți ventilatoarele calculatorului de praf

Ultima recomandare la acest capitol, deși cu caracter preventiv, este aceea de a feri, prin mijloacele avute la dispoziție, ventilatoarele calculatorului de praf. Eu folosesc un suport din lemn pe care mi l-a confecționat un prieten, asta după ce începuse să mă incomodeze pe birou.

Laptopul în folosesc acasă doar pe un stand dotat cu coolere, m-a costat în jur de 50 de lei și este o metodă bună de a feri laptopul de praf, scame și fire de păr. Dacă nu doriți să dați banii pe un astfel de suport, puteți folosi un atlas, o bucată de placaj sau pur și simplu să evitați contactul laptopului cu patul, pătura sau covorul.

2. Factori software ce pot îngreuna funcționarea calculatorului

Dacă dispuneți de un calculator performant, pe care ați avut grijă să-l întrețineți conform sfaturilor din capitolul anterior, acesta se blochează, cel mai probabil, din cauza unor probleme de natură software. De vină poate fi un virus, un program realizat fără a respecta standardele sau incompatibil cu sistemul de operare instalat în PC. Dar haideți să-i luăm pe rând pe fiecare dintre acești factori.

2.1 Scanați periodic computerul cu un alt antivirus

Nu spune nimeni să face asta zilnic, săptămânal sau lunar, ci de 2-3 ori pe ani. Indiferent de cât de bun este antivirusul pe care îl folosiți, dați-i o pauză de câteva ore! Descărcați versiunea de probă a unei alte soluții de securitate cu reputație bună. Dezinstalați antivirusul  folosit, instalați-l pe cel pe care tocmai l-ați descărcat și efectuați, după actualizarea sa, o scanare exhaustivă a sistemului.

În acest mod vă veți asigura că programele rău intenționate n-au găsit o cale de a eschiva soluția de securitate folosită și nu vă folosesc sistemul într-o rețea bootnet sau pentru a mina bitcoins.

2.2. Renunțați la programele și jocurile pe care nu le folosiți

Majoritatea programelor pentru Windows rulează în fundal, pentru o accesare mai rapidă, procese care inevitabil consumă resurse ce ar putea fi utilizate în alte scopuri, de exemplu pentru a spori în timpul utilizării lor performanțele celorlalte aplicații sau jocuri.

Dacă au trecut câteva luni de când n-ați mai deschis un program sau un joc anume, înseamnă că nu mai aveți realmente nevoie de el și poate fi dezinstalat. Dacă printre acestea se numără și programe pe care le folosiți ocazional, optați pentru descărcarea versiunii portabile.

Vă recomand să folosiți un program special conceput în acest scop, cum ar fi Geek Uninstaller sau Revo Uninstaller, pentru a vă asigura că dezinstalarea se face fără a lăsa în urmă resturi ce ar putea duce la blocarea calculatorului sau împiedica buna funcționare a Windows-ului și a programelor.

Dacă nu ați mai folosit până acum un astfel de instrument, vă recomand să citiți cu atenție sfaturile din articolul „Cum se dezinstalează corect programele din calculator”, dedicat acestui subiect.

2.3 Curățați periodic fișierele temporare

În caz că nu știați deja acest lucru, de fiecare dată când vizitați un site, în computerul vostru este descărcat tot conținutul afișat în navigatorul web folosit. La prima accesare, acesta va descărca întregul conținut, dar la următoarea va descărca doar conținutul nou.

Să presupunem că ați accesat pentru prima dată acest blog. Internet Browserul, dacă nu a fost configurat altfel, a descărcat în PC-ul vostru logo-ul, butoanele, foaia de stil, scripturile, imaginile din articolul sau de pe pagina accesată, etc.

La următoarea vizită pe blog, fișierele care nu au fost modificate între timp, cum ar fi logo-ul, nu vor mai fi redescărcate de pe server, ci afișate din temporarele navigatorului.

În acest fel, blogul va fi afișat mult mai rapid. Dacă nu dispuneți de un SSD și obișnuiți să ștergeți fișierele temporare zilnic, vă propun să renunțați la acest obicei în următoarele 30 de zile și să-mi spuneți dacă ați observat vreo diferență de performanță la navigarea pe Internet.

Cu sau fără SSD, ștergerea fișierelor temporare cu periodicitate este recomandată oricărui posesor de calculator. Eu le șterg la un interval de două trei luni, ceea ce e mai mult decât suficient. În fine, chiar dacă temporarele nu provoacă în mod direct blocarea calculatorului, acestea ocupă resurse ce vor putea fi utilizate în alte scopuri, de exemplu pentru găzduirea memoriei virtuale.

2.4 Ajustați sistemul de operare la necesitățile avute

Sistemele de operare au fost concepute pentru a corespunde unor nevoi generaliste, drept dovadă nu avem câte o versiune de Windows pentru programatori, arhitecți, dezvoltatori sau contabili.

Vă recomand să renunțați la caracteristicile de care nu aveți nevoie și să ajustați în concordanță cu felul în care folosiți computerul parametri de funcționare ai acestuia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s