Cum aflam ce componenta a pc-ului nu functioneaza corect

Calculatorul poate părea o masinarie destul de complexă, în special atunci când nu știm foarte multe despre funcționalitatea componentelor hardware. Există o mulțime de lucruri care pot merge greșit, și nu exista o metoda clara sa indice care componenta a calculatorului nu funcționeaza in parametrii normali. Acest scurt ghid pentru rezolvarea problemelor calculatorului este menit să ajute utilizatorii mai puțin avansați, arătându-le direcția potrivita către care trebuie să se orienteze.

Am listat majoritatea componentelor hardware care tind să se defecteze și majoritatea problemelor comune cauzate de fiecare dintre acestea.

Înainte de a începe să analizați componentele calculatorului vostru, pentru a depista care dintre acestea nu funcționează corect sau este defectă, asigurațivă că sistemul este conectat la priza din perete (sa fie conectat la rețeaua de electricitate), și verificați dacă toate cablurile atât din exteriorul unității centrale, cât și din interiorul acesteia, să fie corect conectate. Verificați inclusiv dacă aveți electricitate și pentru becul din cameră.

1. Probleme cu sursa calculatorului

Calculatorul nu poate porni fără această componentă. Sursa este piesa care dă viață calculatorului. Aceasta este conectata direct cu placa de bază și cu multe alte componente precum unitatea optica DVD, hard disk etc. În continuare, voi prezenta o lista cu problemele comune cauzate de o sursa care nu funcționeaza corespunzător:

Calculatorul nu pornește

Sursa distribuie curent calculatorului, iar dacă acesta nu poate porni, principalul vinovat poate fi chiar aceasta. Cea mai bună metodă pentru a determina dacă sursa calculatorului cauzează acest lucru, este ascultarea sunetului scos de unitatea centrala. Dacă nu auzim nici măcar un sunet de ventilator, atunci sursa poate fi arsă. Dacă singurul sunet al calculatorului vine de la sursă, probabil ventilatorul acesteia este singurul lucru care funcționeaza sau probabil aceasta nu este conectată corect la placa de bază.

DVD-ul sau hard disk -ul nu funcționează

Un dispozitiv periferic își poate înceta funcționarea atunci când conexiunea acestuia la sursa calculatorului este pierduta. Verificăm cablurile de alimentare la fiecare dintre acestea pentru a vedea dacă sunt conectate corespunzător.

Insuficiența putere

Dacă tocmai am adăugat o nouă componentă la calculator iar calculatorul nu poate porni, probabil sursa de curent nu furnizează suficientă energie pentru a compensa noul hardware. Deconectăm componenta atașata inițial și pornim calculatorul. Dacă acesta funcționeaza, trebuie să cumpărăm o sursa de curent mai performanta înainte de a conecta iar noua componentă a calculatorului.

2. Probleme cauzate de memoria RAM

Dacă memoria RAM nu funcționează corespunzător, atunci putem descoperii următoarele sintome:

Calculatorul nu afișeaza nimic când este pornit (auzindu-se o secvență ciudata de bipuri / sau lipsa acestora)

Dacă în mod normal calculatorul bipăie o singura dată în momentul pornirii, ascultați dacă acesta emite două sau mai multe semnale sonore, sau nu bipăie deloc. Pentru mai multe detalii despre codul bipurilor calculatorului. Dacă auzim un bipăit ciudat al calculatorului, mai mult ca sigur avem o problemă cu memoria aceștia, în cazul în care nu am adăugat o nouă componentă hardware.

 

Erori blue screen

De obicei, erorile blue screen vor aparea atunci cand memoria calculatorului nu functioneaza corespunzator. Aceasta nu este intotdeauna o regula.

Performanța foarte scăzută a calculatorului

Daca sistemului de operare ii va lua mult timp sa deschida programele, prima data accesati task managerul pentru a va asigura daca memoria RAM nu este plina. Daca aceasta este plina, incercati sa inchideti cateva programe care folosesc foarte mult RAM. Daca asta nu este de ajuns, atunci aveti nevoie de ai mult RAM. Placutele de memorie RAM sunt printre cele mai ieftine componente ale unui calculator. Asa ca nu vad de ce nu ati putea face un minim de efort si sa achizitionati unele de o capacitate mai mare, si daca placa de baza permite, unele si cu o frecventa mai buna. Incercati totusi si scanarea memoriei ram pentru a vedea daca aceasta este infectata de malware.

Performanta scazuta a calculatorului este cauzata de utilizarea unei capacitati minime RAM, necesara rularii sistemului. Este foarte indicat sa optam pentru o capacitate RAM de doua ori (uneori de trei ori) mai mare decat cerintele minime ale sistemului de operare. [adsense float=”center”]

Un instrument foarte bun pentru testarea memoriei RAM (doar pentru a ne asigura daca aceasta functioneaza corect) este memtest86+. Daca veti observa probleme cu RAM-ul in timpul testului (randuri rosii pe ecran), atunci trebuie sa-l inlocuiti.

3. Probleme cu dispozitivele periferice de intrare

Uneori, tastatura sau mouse-ul pot cauza unele probleme destul de ciudate.

Comportamentul ciudat al calculatorului

Se poate intampla ca uneori, datorita unei tastaturi defecte, sa se deschida ferestre, deschiderea si inchiderea meniului Start, si uneori inchiderea calculatorului de unul singur. Aceasta este de departe cel mai ciudat mod prin care se poate manifesta o tastatura care functioneaza incorect.

Descărcarea bateriei

Daca aveti tastatura sau mouse wireless, nu uitati reincarcarea / inlocuirea bateriei, inainte de a va impacienta si de a considera ca acestea s-au defectat sau calculatorul nu mai merge cum trebuie. Exista persoane care nu se gandesc si la acest lucru. Caz real :).

4. Probleme cu hard disk-ul

Hard disk-urile pot fi considerate melcii din lumea calculatoarelor, deoarece acestea contin parti care se afla in miscare. Nu si in cazul noilor tipuri, SSD-uri. Hard disk-ul stocheaza toate datele din calculator. O lista cu posibilele simtome:

Transferul de fișiere s-a blocat

Acesta poate reprezenta un semn de la un sector stricat – bad. Rulati „chkdsk /r” in Command Prompt pentru a incerca rezolvarea acestuia.

Mici zgomote ritmice sub forma unor click-uri în momentul pornirii calculatorului

Acesta poate fi un semn al mortii premature a hard disk-ului. Faceti backup din timp al intregului sistem, asta daca inca mai puteti face acest lucru.

Pierderea datelor complet și dintr-o dată

Daca nu ai formatat hard disk-ul si ai pierdut toate datele, probabil ai de aface cu o partitie sau sistemul de fisiere corupt. Acest lucru nu se intampla foarte des, dar cand o face, efectele sunt devastatoare. Pentru a incerca rezolvarea problemei, incercati sa folositi software precum Recuva. Link-ul catre aplicatie il puteti gasi accesand articolul free vs paid software, la mentenanta calculatorului.

Performanța foarte slabă

Cand calculatorului ii va lua un timp foarte mare sa porneasca sau sa deschida programele (cand nu e RAM-ul vinovat) atunci hard disk-ul este foarte lent. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa il defragmentati. Daca problema persista, probabil ar trebui sa va ganditi la achizitionarea unui nou hard disk, nu inainte de a incarca scanarea acestuia impotriva virusilor.

5. Probleme cu procesorul – CPU

Procesorul poate fi o componenta foarte „suparatoare” datorita caldurii emanate si de cantitatea de „responsabilitate” pe care o are. CPU este inima calculatorului. Cateva simtome cauzate de problemele CPU:

Opriri frecvente și bruste ale calculatorului

Daca nu primim nici un blue screen dar calculatorul s-a inchis nejustificat, fara nici o avertizare, atunci procesorul poate fi foarte incins. Trebuie sa cumparam un ventilator mai bun, sa imbunatatim aerisirea unitatii centrale sau sa inlocuim CPU cu unul mai performant si sa speram ca acesta este facut pentru a rezista la o temperatura mai ridicata.

Performanța scăzuta a procesorului

Daca aveti un CPU mai nou, puteti uita acest lucru. Daca procesorul este cumparat cat mai recent (ultimii 3-4 ani de ex.), atunci acesta nu trebuie sa aibe nici o problema cu performanta. Cu toate acestea, puteti verifica task managerul. Daca procesorul este incarcat 100% de cateva aplicatii light deschise, atunci luati in calcul achizitionarea unui nou CPU.

Desigur, poate fi de vina si o eroare de program. Daca o aplicatie foloseste 100% procesorul in mod constant, atunci trebuie sa o inchideti. Dupa aceasta, urmariti evolutia procesorului si performanta sistemului. Daca acesta tine sa ramana la 100% utilizat, atunci poate fi ceva in neregula la acesta.

Calculatorul nu afișează nimic

Ca si RAM-ul, o problema de procesor poate cauza oprirea completa a calculatorului cand acesta incearca sa porneasca. Din pacate, nu exista o metoda usoara prin care sa ne dam seama daca procesorul este vinovat. Prima data ar trebui sa incercati inlocuirea placutelor RAM cu altele, pentru a observa daca sunt problema. Daca problema persista, atunci va trebui sa inlocuim procesorul sau chiar placa de baza.

6. Probleme cu placa de baza

Aceasta se afla in stransa legatura cu CPU, RAM si sursa calculatorului. In cazul in care nu ar parea probleme cu memoria sau procesorul, atunci placa de baza poate fi defecta. Din nefericire, aceasta este o piesa foarte complexa pentru a fi testata prea usor. Pentru a verifica componentele celelalte pentru a afla daca acestea functioneaza corespunzator, trebuie sa le conectam la alt calculator.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s